ΘΕΟΛΟΓΟΙ

Εφραίμ Φιλοθεΐτης,Γέροντας

Εφραίμ  Φιλοθεΐτης,Γέροντας

     Γεννήθηκε το 1928 στο Βόλο και το όνομά του ήταν Ιωάννης. Μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά όταν έμαθε για το μοναχισμό, επιθύμησε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Η ευσεβής μητέρα του έγινε και αυτή αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ. Σε ηλικία 19 χρονών πήρε ευλογία από τον πνευματικό του να πάει στο Άγιον Όρος.

 

    Το 1947 βρήκε πνευματικό καταφύγιο στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου στον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ο οποίος έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948 και του έδωσε το όνομα Εφραίμ. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν ιερέας. Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, ο γέροντας Εφραίμ δημιούργησε γύρω του νέα αδελφότητα και μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου και εκλέχθηκε ηγούμενός της. Το 1973, επειδή η αδελφότητα είχε ήδη πολλά μέλη, του ζητήθηκε από την επιστασία του Αγίου Όρους, να επανδρώσει και άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα οποία έπασχαν από λειψανδρία. Επάνδρωσε πράγματι τη Μονή Ξηροποτάμου, τη Μονή Κωνσταμονίτου και τη Μονή Καρακάλλου, τις οποίες έχει υπό την πνευματική του καθοδήγηση μέχρι και σήμερα. Υπό την πνευματική του καθοδήγηση βρίσκονται και άλλα μοναστήρια εκτός Αγίου Όρους όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Πορταριά του Βόλου, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρώην μετόχι της Φιλοθέου, στο νησί της Θάσου και άλλα γυναικεία μοναστήρια.


    Το 1979 για λόγους υγείας έφθασε στον Καναδά. Άρχισε αμέσως την ποιμαντική του δράση μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων του Καναδά και των Η.Π.Α.. Ίδρυσε στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. και στη συνέχεια άλλα 17 μοναστήρια, τα οποία υπάγονται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και του Καναδά. Λίγοι είναι οι μοναχοί στα μοναστήρια αυτά από την Ελλάδα ενώ οι περισσότεροι ανήκουν στους ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων, οι οποίοι σπουδάζουν συν τοις άλλοις την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.


    Το 1990 παραιτήθηκε από την ηγουμενία της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, αφού διατηρεί πλέον έχει την πνευματική καθοδήγηση πολλών μοναστηριών σε Αμερική και Ελλάδα. Σήμερα ο γέροντας Εφραίμ μονάζει στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας. Στην Αμερική εκτός από την ίδρυση των μοναστηριών παρουσιάζει έντονη φιλανθρωπική δράση.
 

 

Ανώνυμος, «Σύντομο βιογραφικό γέροντος Εφραίμ Αριζόνας», Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι, http://orthmad.gr/news σύντομο-βιογραφικό-γέροντος-εφραίμ-αριζόνας [προσπ. 25-6-2017].    Θ. Ζήσης, «Γέρων Εφραίμ Φιλοθείτης-Αριζονίτης - Μοναστικό και ιεραποστολικό ιστορικό», http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/gerontikon/ieromonaxos_efraim_filo8eiths_history.htm [προσπ. 1-7-2017]. http://efraimarizonitis.blogspot.gr/ [προσπ. 1-7-2017].


Έργα του θεολόγου

Η κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού

Αιώνας/Δεκαετία: 2020
Κατηγορία: ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ
Hits: 527
Θέματα: Θάνατος   Άγιοι  

Ο αόρατος πόλεμος

Αιώνας/Δεκαετία: 2000
Κατηγορία: Νηπτικά-Ασκητικά-Πατερικά
Hits: 246

Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης (Αριζόνα) - ηχητικό

Αιώνας/Δεκαετία: 1990
Κατηγορία: Νηπτικά-Ασκητικά-Πατερικά
Hits: 202
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας